Sfeervol overnachten in het mooie Friesland

De omgeving

In de omgeving van Nij Beets (Friesland) zijn vele fiets-, wandel-, vaar- en vismogelijkheden.

Meer informatie over het dorp Nij Beets, recreatiemogelijkheden en wandelroutes in de directe omgeving van B&B Krûme Swyn vindt u onder andere op deze site: http://www.nijbeets.info/

U kunt uw wandelhart onder andere ophalen dichtbij in de prachtige bossen van Beetsterzwaag of in het natuurgebied Van Oordt ’s Mersken.

B&B Krûme Swyn is bovendien gelegen langs onderstaande wandelpaden en dus een ideale overnachtingsplaats:
1. Etappe 9 van het Koningspad XL loopt langs de B&B (https://koningspad.nl/index.php/etappe-9/)
2. Loopt u het Groot Frieslandpad (een LAW route) dan is onze B&B ook een perfecte ‘stop’ (https://www.wandelnet.nl/wandelroute/861/Groot-Frieslandpad-etappe-13).

Vaart u liever? Een zeer geliefde bezigheid in Friesland, kies dan voor de Turfroute. De Friese Turfroute is een wereldwijd unieke historische vaarroute. Het is een uitgebreid systeem van kanalen met sluizen en bruggen in Zuidoost Friesland  dat tussen 1630 en 1830 werd gegraven voor de afvoer van turf. Turf, gedroogd veen, was tot 1900, toen steenkool in opmars kwam, een belangrijke brandstof in Nederland.

Ny Beets heeft een historisch museum over de geschiedenis van dit veen(turf) gebied, het openluchtmuseum It Damshûs. Het museum laat de bezoekers op een levendige en actieve manier ervaren hoe laagveenturf werd gemaakt en hoe de veenarbeiders leefden en werkten in de periode van 1863 tot ca. 1920. Hun  erbarmelijke werk-, woon- en leefomstandigheden waren de voedingsbodem voor een felle sociale strijd. Daarnaast wordt een indruk gegeven van de verandering van het landschap als gevolg van de turfwinning. Zo krijgt de bezoeker een totaalbeeld van de sociaaleconomische, politieke en landschappelijke geschiedenis van de laagveenderij in Opsterland en Smallingerland met als uitgangspunt Nij Beets.

Stapt u graag op de fiets? B&B Krûme Swyn ligt aan de knooppuntenroute (tussen knooppunten 72 en 82). Van hieruit maakt u gemakkelijk zelf uw route(s) met behulp van www.nederlandfietsland.nl.

Of gebruik B&B Krûme Swyn in Nij Beets als uitvalsbasis om leuke Friese plaatsjes of de ’11 steden’ te bezoeken.

Scroll naar boven